houten_stetoscoop

Marwil Gommers, Imke Derikx & Marinda Hendriks

Beugenseweg 6 | 5831 LS Boxmeer | 0485 - 573 406

Prenataal Onderzoek

Op deze pagina:

  • Prenatale screening
  • Prenatale diagnostiek

Prenatale screening

U bent zwanger. U kunt laten onderzoeken of het kind in uw buik een aandoening of een lichamelijke afwijking heeft. We noemen dit prenatale screening. U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen.

Er zijn twee soorten screening:

  1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT(niet-invasieve prenatale test ).
  2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Graag informeren wij u over de mogelijkheden van prenatale screening. Wilt u meer weten over prenatale screening? Dan krijgt u hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl  de website over pre- en neonatale (na de geboorte) screeningen.

NIPT

De NIPT(niet-invasieve prenatale test ) is een bloedtest waarmee u (indien gewenst) in uw bloed kunt laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.
Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Iemand wordt daarmee geboren. Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen.
Edwardssyndroom en patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom. Het zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte.

De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden. Dit heet nevenbevindingen. U kiest zelf of u deze wilt weten.

Folder de NIPT vindt uhier
De video: hier

13 wekenecho

De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij uw kind. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. U kiest zelf of u de 13 wekenecho wilt. Het kind is rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld dan bij de 20 wekenecho. Veel afwijkingen zijn nog niet te zien. Maar sommige, vaak ernstige afwijkingen wel. Die kunnen zo ernstig zijn dat het kind tijdens of vlak na de zwangerschap overlijdt.
U kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Dus vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap.

In Nederland kunt u alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho.

20 weken echo

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het kind.
U kunt laten onderzoeken of uw kind een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten.

De 20 wekenecho en de 13 wekenecho lijken veel op elkaar. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of het kind lichamelijke afwijkingen heeft. Maar er zijn ook verschillen. Bekijk de video of de folder over de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

De folder "13-20 wekenecho" op PNS vindt u hier
De video: hier

Prenatale diagnostiek

Bij prenatale diagnostiek onderzoekt men of het ongeboren kind een bepaalde aandoening wel of niet heeft.

Indien er in de familie(s) bepaalde aandoeningen voorkomen kan het zijn dat je in aanmerking komt voor prenatale diagnostiek. Bij prenatale diagnostiek gaat het niet om de vraag of het kind helemaal gezond zal zijn maar onderzoekt men alleen of een bepaalde aangeboren aandoening bij het kind aanwezig of afwezig is. De prenatale diagnostiek onderzoeken zijn de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie en uitgebreid echoscopisch onderzoek. Deze onderzoeken vinden plaats in het Radboud UMC.

Kom je in aanmerking voor prenatale diagnostiek dan beslis je zelf of je hiervan gebruik wilt maken. Het is ook mogelijk om te kiezen voor prenatale screening of niks doen.

Tijdens de eerste afspraak bij ons op het spreekuur zullen we bespreken wat de mogelijkheden zijn en wat jullie wel of niet willen.

Gelukkig worden de meeste kinderen zonder afwijkingen geboren. De kans dat je met een slechte uitslag te maken krijgt, is dan ook klein.

Mocht je over bepaalde dingen níét geïnformeerd willen worden dan is het verstandig om dit van tevoren kenbaar te maken.

© Verloskundigenpraktijk Boxmeer | website: roodvos