Waar bevallen
Op deze pagina:
- Thuis
- Poliklinisch
- Ziekenhuis
- Wanneer bellen
Zie ook:
Waar bevallen?
Thuis
Als je zwangerschap normaal verloopt kun je zelf beslissen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Vanaf 37 tot en met 42 weken mag je thuis bevallen. Wij begeleiden bevallingen thuis en in het ziekenhuis. Veel vrouwen kiezen ervoor om in hun eigen vertrouwde omgeving te blijven, andere voelen zich prettiger in een ziekenhuis. Je kunt met ons de verschillende mogelijkheden bespreken en bekijken wat voor jou het beste is. Overigens ligt deze beslissing niet vast, je kunt er altijd nog op terugkomen.
Tijdens een thuisbevalling assisteert de kraamverzorgende ons. Zij komt meestal tijdens het laatste deel van de bevalling. De verloskundige belt het kraamzorgorganisatie of geeft aan wanneer gebeld kan worden.
Poliklinisch
Indien je ervoor kiest om poliklinisch te bevallen zal de dienstdoende verloskundige eerst bij jullie thuis komen controleren hoe de bevalling vordert en hoe de weeën zijn. Afhankelijk hiervan wordt besloten wanneer naar het ziekenhuis te gaan. De kraamverzorgende wordt op tijd gebeld om bij het laatste deel van de bevalling in het Maasziekenhuis te zijn. Zij assisteert tijdens de bevalling en gaat als alles normaal verloopt ongeveer 2 uur na de bevalling met jullie mee naar huis.
Wanneer je zonder medische indicatie in het ziekenhuis wilt bevallen hangt het ervan af hoe je verzekerd bent of je de kosten van de poliklinische bevalling (circa 490 euro) geheel of gedeeltelijk zelf moet dragen. Kijk dit dus even goed na in je verzekeringspolis.
Ziekenhuis
Soms heb je, ook bij een normaal verlopende zwangerschap, geen keus. Dan moet je in het ziekenhuis bevallen bijvoorbeeld omdat je bij de vorige bevalling te veel bloed verloren hebt of de nageboorte niet spontaan kwam. Een enkele keer kan het voor de baby beter zijn al in het ziekenhuis te zijn bij de geboorte bijvoorbeeld in verband met medicijngebruik van moeder.
In deze gevallen, van wat men noemt medium risk indicaties, kunnen wij je begeleiden in het ziekenhuis. De kraamverzorgende wordt op tijd gebeld om bij het laatste deel van de bevalling in het Maasziekenhuis te zijn. De kosten van de poliklinische bevalling worden door je verzekeraar vergoed.
Wanneer er thuis complicaties zijn of dreigen te ontstaan, dan besluiten we om naar het ziekenhuis te gaan. Afhankelijk van de reden zul je dan óf onder onze leiding bevallen óf je wordt overgedragen aan de gynaecoloog. Als je wordt overgedragen aan de gynaecoloog hangt het af van hoe ver je bent of wij tot het eind van de bevalling bij je kunnen blijven. We zullen in de meeste gevallen met je meegaan en ervoor proberen te zorgen dat jullie je op je gemak voelen in het ziekenhuis.
Er wordt geen kraamverzorgende gebeld en mocht er thuis al een kraamverzorgende aanwezig zijn, dan gaat zij naar huis. Assistentie wordt nu door verpleegkundigen van het Maasziekenhuis gegeven. Dit is een medische indicatie, hierbij worden de kosten volledig door je verzekeraar vergoed.
Wanneer bellen?
Wanneer bellen als je denkt dat de bevalling begonnen is:
- Als je nog geen 37 weken bent en je hebt weeën, vruchtwaterverlies of bloedverlies: ALTIJD meteen bellen!
Tussen 37 en 42 weken zwangerschap is de normale periode om te gaan bevallen. - Bij onrust of twijfel.
- Weeën
a. Als je je 1e kindje verwacht bel je als je 2 uur weeën hebt om de 4-5 minuten, die een minuut aanhouden. Dit betekent een wee van 1 minuut en een pauze van 3-4 minuten.
b. Bij volgende kinderen bel je als je 1 uur weeën hebt om de 5 minuten, die een minuut aanhouden.
Indien de weeën elkaar sneller opvolgen of als je denkt dat het wel eens snel zou kunnen gaan omdat je de vorige bevalling snel ging, mag je natuurlijk eerder bellen.Houd er rekening mee dat de weeën in het begin van de bevalling best lang onregelmatig kunnen zijn, soms minder worden en zelfs helemaal op kunnen houden. Dat noem je dan een "valse start", daarom moeten ze echt zeker 1 uur lang regelmatig om de paar minuten komen en in sterkte toenemen. Een beetje bloedverlies en slijmverlies erbij is normaal.
- Vruchtwaterverlies
Dit kan een grote hoeveelheid of druppelsgewijs vochtverlies zijn waar je geen controle over hebt. Het ruikt zoetig.
Let op de kleur, als het groen, geel of bruin is bel je meteen ook al heb je nog geen weeën.
Als het helder, wit of rozig is mag je, als 's nachts de vliezen breken en je hebt nog geen weeën en het hoofdje is mooi ingedaald, ons rond half 9 in de ochtend bellen. (Als het hoofdje niet is ingedaald hebben we je dat verteld tijdens het spreekuur).Vang alles op wat je kunt opvangen en bewaar het in een plastic zak totdat wij het gezien hebben.
Je mag wel douchen maar niet in bad als de vliezen gebroken zijn en je nog geen weeën hebt, dit in verband met een wat verhoogde kans op infectie. - Helderrood bloedverlies,
meer dan een maandverband in een keer. Slijm vermengd met een beetje bloedverlies is normaal.
Graag ook hierbij het bloedverlies bewaren in een plastic zakje, zodat we het kunnen beoordelen. - Bij ongerustheid!
Achterwacht
Als jouw bevaling begint en de verloskundige die dienst heeft bezig is bij een andere bevalling, zal zij in eerste instantie proberen haar collega te bereiken.
Lukt dat niet dan wordt een collega uit een naburige praktijk gevraagd even bij jullie te gaan kijken. Dit komt echter zelden voor.
© Verloskundigenpraktijk Boxmeer | website: roodvos